Glutatyon vücutta doğal olarak üretilse de çevresel faktörlere bağlı olarak oldukça kolay bir şekilde tükenebilir. Glutatyon normalde vücutta geri dönüştürülür. Egzersiz eksikliği, kötü beslenme, stres, kronik hastalık, enfeksiyon ve toksik maddelerin tümü glutatyon seviyenizi etkiler. Glutatyon seviyelerinde bir eksiklik gelişmeye başladığında, üreme sağlığınız başta olmak üzere sağlığınızın tüm yönleri zarar görebilir.

Glutatyon eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır:

Enerji eksikliği, Bilinç kararması, Düşük bağışıklık, Ağrı ve sızılar, Tükenmişlik, Kötü uyku

Kadın ve erkek doğurganlığı yönünden ele aldığımızda Glutatyon; en çok sperm sağlığını ve yumurta kalitesini iyileştirme yeteneği ile bilinir. Dişi doğurganlığına odaklanırken, glutatyon yumurtaları hasardan korur. Yumurtalar oluşun evresinde, önce yavaş geliştiğinden, yumurtayı çevreleyen hücreler çoğalır. Glutatyon bu hücreleri ve yumurtalıkları koruyarak genel yumurta kalitesine katkıda bulunur. Araştırmalar, daha yüksek glutatyon seviyelerine sahip oositlerin daha güçlü ve daha sağlıklı embriyolar ürettiğini gösteriyor.

Aynı durum sperm sağlığı için de geçerlidir. Glutatyon vücutta eksikliği hücresel kusurlara neden olabileceğinden, eksiklik yumurta ve sperm olgunlaşmasından döllenmeye, implantasyona (embriyonun, uterusa yerleşmesi) ve erken büyümeye kadar sürecin herhangi bir aşamasını olumsuz etkileyebilir.

Glutatyon, yumurta ve sperm kalitesini geri kazanmaya yardımcı olur, ancak doğal glutatyon seviyeleri zamanla azaldığından, diyetinize dikkat etmeniz önemlidir.

glutatyon