Astaksantin
Antioksidanlar, oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olan moleküllerdir. Oksidatif stres, yaygın olarak serbest radikaller olarak bilinen Reaktif Oksijen Türleri (ROS) tarafından oksidasyondan kaynaklanır. Oksidanlar ve antioksidanlar arasında bir denge vardır ve bu bozulduğunda sonuç oksidatif stres ve hücre hasarıdır. Bu tür hasar, yaşlanmayla ve insan üremesinin birçok aşaması üzerindeki olumsuz etkiler de dahil olmak üzere insan vücudunun tüm sistemlerini içeren birçok hastalıkla bağlantılıdır.
Antioksidanlar ayrıca bağışıklık tepkisine yardımcı olur. Dolayısıyla Astaksantin hem erkek hem de kadın üreme sağlığı için oldukça olumlu öneme sahiptir.
Astaksantin, şu anda en çok aranan antioksidan takviyelerinden biri olarak görülmektedir. Astaksantin Karotenoidler adı verilen bir grup mikro besin maddesinin parçasıdır. Astaksantin, doğada bulunan en güçlü antioksidanlardan biri olmasında dolayı genellikle 'karotenoidlerin kralı' olarak anılır.
Bu madde, hiçbir zaman pro-oksidana dönüşmediği için özel bir öneme sahiptir. Bu, vücuda asla yıkıcı oksidasyon getiremeyeceği ve onu sağlıkla ilgili faydalar ve performans için mükemmel hale getirdiği anlamına gelir.
Genetik sorunlar, testis travması, obezite ve hormonal bozukluklar erkeklerde kısırlığın önde gelen nedenlerinden bazılarıdır. Ancak, bir çok başka sebep daha vardır. En önemlisi de yüksek düzeydeki sperm oksidatif hasarı ile erkek kısırlığı arasında güçlü bir bağlantılı olduğu bilinmektedir.
Bu nedenle, bilim adamları, sperm oksidatif hasari ile başa çıkmak ve dolayısıyla erkek kısırlığını iyileştirmek için antioksidanların nasıl kullanılacağını aktif olarak araştırıyorlar. Görünüşe göre astaksantin, bu konuda önemli bir avantaj sağlıyor.
Astaksantin'in sperm hücreleri ve erkek doğurganlığı üzerindeki etkisi, çeşitli klinik öncesi ve klinik çalışmalarda gösterilmiştir.
Cohamire, et al . (2005), astaksantin veya plasebo (yalancı ilaç) ile birlikte geleneksel doğurganlığın etkisini, en az 12 aylık bir süre boyunca klinik olarak infertil olarak teşhis edilen 30 erkek üzerinde değerlendirdi. 12 hafta boyunca 16 mg astaksantin veya plasebo tüketiminden önce ve sonra sperm parametreleri, ROS ve çoklu hormonlarla ilgili çeşitli faktörler izlendi. Sonuçlar, sperm konsantrasyonunda %34 artış, ROS azalması %75 ve oosit başına sıkıca bağlanan spermatozoa sayısında %300 artış gösterdi. Ayrıca, astaksantin grubu için toplam gebelik başarı oranı, plasebo grubundaki %10,5'e kıyasla %54.5 idi.[1]
Referanslar:
[1] H. Comhaire ve ark. Erkek kısırlığı için kombine konvansiyonel/antioksidan “Astaksantin” tedavisi: çift kör, randomize bir çalışma. Asya J Androl 2005; 7 (3): 257–262
astaksantin